Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Vodič kroz 4 jezičke veštine

Vodič kroz 4 jezičke veštine

Vodič kroz 4 jezičke veštine biće vam od koristi pri učenju stranih jezika, ali i pri polaganju većine međunarodnih ispita.

Kada kažemo da neko ,,tečno govori’’ jezik, obično mislimo da vešto barata svim veštinama jednog jezika – slušanjem, čitanjem, pisanjem i govorom. Međutim, polaznici kurseva obično su veštiji u nekim veštinama, dok im druge predstavljaju problem. U pojedinim slučajevima, polaznici mogu postići visok nivo u pisanju i čitanju, a u isto vreme ne mogu da govore ili slušaju na uporedivom nivou.

Engleski jezik postao je neophodan, kako u svakodnevnom životu, tako i u poslovnom i akademskom smislu. Stoga, logično je pretpostaviti da će se osobi koja se ne snalazi dobro sa svim jezičkim veštinama, u velikoj meri smanjiti i mogućnosti da napreduje u svom obrazovanju i profesionalnom životu.

Sposobnost korišćenja engleskog jezika u različitim kontekstima uključuje sve veštine. Prema tome, ne možemo proceniti koliko osoba poznaje strani jezik, a da ne testiramo sve četiri veštine. Upravo iz tog razloga ne začuđava ni podatak da se na međunarodnim ispitima, kao što su IELTS ili TOEFL, testiraju sve veštine.

U narednim redovima predstavljamo vam načine da unapredite svoje jezičke sposobnosti govora, čitanja, pisanja i slušanja.

Kako unaprediti veštinu slušanja?

Kada počnete da učite određeni strani jezik, prva veština sa kojom ćete se susresti i koju ćete razviti svakako je slušanje.

Vodič kroz 4 jezičke veštine

Obično pod ovom veštinom svrstavamo veštine pasivnog i aktivnog slušanja. Iako podjednako važne, aktivno slušanje neophodno je za uspešno polaganje ispita. Slušajući profesora na kursu stranog jezika, podkastove, radio stanice ili gledajući filmove i emisije, usvajate nove reči i širite svoj vokabular.

Veštinu slušanja možete unaprediti i razgovarajući sa izvornim govornicima, pri čemu bi trebalo obratiti pažnju na način na koji oni izgovaraju određene reči. Na ovaj način upoznajete se sa različitim akcentima i dijalektima, što vam može biti od koristi na samom polaganju.

Naravno, redovno vežbanje slušanja se podrazumeva. Ukoliko ne postoji kontinuitet, veštine se ne mogu dovoljno razviti, a vaše jezičke sposobnosti ne dostižu dovoljno visok nivo.

Govorne veštine u stranom jeziku

Govor je veština koja stvara probleme najvećem broju polaznika kurseva. Od vas se zahteva da formirate kohezivne, jasne rečenice i spremno odgovarate na pitanja. Ova aktivna veština podrazumeva da umete da pričate, ali i da brzo razmišljate na stranom jeziku.

Vodič kroz 4 jezičke veštine

Jedan od najboljih načina da je usavršite svakako je razgovor. Pričajte, pričajte i pričajte!

Grupni kursevi stranog jezika se preporučuju osobama koje žele da rade na govornim sposobnostima. Razlog za to je veoma jednostavan. U grupi ćete voditi diskusiju, učestvovati u raznim radionicama i redovno vežbati svoj govor i način na koji izgovarate reči. Takođe, bićete u prilici da čujete kako drugi polaznici izgovaraju određene reči i radite na svojim nedostacima.

Osim toga, pokušajte da razgovarate sa svojim prijateljima koji bolje poznaju strani jezik od vas. Ovo je odličan način da prevaziđete strah od konverzacije na stranom jeziku, opustite se i poboljšate govor.

4 jezičke veštine – Pisanje

Kao što je to slučaj sa govorom, i pisanje se smatra jednom od aktivnih jezičkih veština.

Kada pripremate ispit iz stranog jezika, svesni ste da će se od vas tražiti da formulišete rečenicu i odgovorite na zadatu temu ili pitanje. Prema tome, pisanje igra važnu ulogu u tome.

Vodič kroz 4 jezičke veštine

Za početak, pokušajte da formulišete kratke, proste rečenice, vodeći računa o gramatičkim pravilima i vremenima u kojima pišete.

Nije loša ideja probati da pišete i kratke sastave o temama koje vas zanimaju i koje se mogu naći na ispitu koji želite da položite. Sastavljanje pisama, poruka i mejlova takođe može biti od koristi.

Čitanje kao izuzetno važna jezička veština

Čitanje se smatra osnovom za napredovanje u svim ostalim veštinama stranog jezika. Kada razmislite, uvidećete zbog čega je tako.

Da biste odgovorili na ispitno pitanje, pre svega ga morate razumeti. Upravo u te svrhe koristite pasivnu veštinu čitanja.

Vodič kroz 4 jezičke veštine

Za unapređivanje veštine čitanja možete se koristiti različitim taktikama. Svaka od njih svodi se na isto. Čitajte što više! Počnite sa laganim stvarima, kao što su kratke priče, časopisi ili stripovi. Poboljšavanjem veštine čitanja možete preći na romane, knjige i neku drugu literaturu.

Nemojte brinuti ukoliko naiđete na reči koje ne poznajete. Ukoliko iz konteksta ne možete da zaključite o čemu se radi, poslužite se rečnikom.

Škola Tower svojim polaznicima nudi najkvalitetnije kurseve stranih jezika, koji će im biti od velike koristi za razvijanje svih četiri jezičkih veština. Za više informacija, stojimo vam na raspolaganju!

Comments are closed.