Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Kako da vežbate čitanje na engleskom?

Čitanje na engleskom

Čitanje na engleskom predstavlja jednu od četiri veštine koje bi trebalo savladati tokom učenja ovog stranog jezika.

Vaša sposobnost da razumete ono što čitate je ključna veština koja će vam pomoći pri učenju engleskog jezika. Međutim, da li znate kako se postiže razumevanje pročitanog?

Ukoliko i vas interesuje odgovor na ovo pitanje i želite da znate kako da vežbate čitanje na engleskom, na pravom ste mestu. U narednim redovima predstavljamo vam nekoliko strategija koje će vam pomoći u tome.

Odvojite posebno vreme za čitanje

Da biste vežbali čitanje i unapredili ovu jezičku veštinu, morate se usredsrediti i fokusirati. To znači da je potrebno odvojiti posebno vreme za čitanje, bez rizika da budete prekinuti.

Fokusirano čitanje postiže se jedino ako je oko vas potpuni mir ili kada možete da ’’isključite’’ spoljašnju buku. Pokušajte da čitate na ovaj način barem 30 minuta dnevno.

Čitanje na engleskom

Kako bi proces čitanja tekao bez problema, pretvorite ga u svojevrsni ritual. Pronađite mirno, udobno mesto sa jakim osvetljenjem, gde možete da sednete. Pre čitanja pripremite sve što vam može biti potrebno, kao što je olovka, sveska i nešto za piće. Svu svoju elektroniku odložite sa strane i stavite je u nečujni režim.

Ako čitanje postane specifičan proces, vaš mozak će to i prepoznati, a vi ćete biti fokusiraniji i pre nego što počnete!

Čitanje na engleskom vežbajte uz adekvatne knjige

Kada birate knjige i druge tekstove za čitanje, potrebno je da na umu imate dve stvari. Prvo, sopstvena interesovanja, i drugo, nivo znanja ovog stranog jezika.

Kada god ste u prilici, čitajte ono što vas zanima i u čemu uživate. Takođe bi trebalo da izaberete knjige koje su na nivou engleskog malo iznad onog koji vam najviše odgovara. Želite da učinite čitanje zabavnim i izazovnijim, ali ne u toj meri da izazove frustracije!

Početnici bi trebalo da ciljaju na tekstove posebno napisane za njih. To uključuje dijaloge, kratke tekstove o svakodnevnim temama ili knjige za decu. Osobe koje poseduju srednji nivo znanja mogu se odlučiti za duže tekstove, novinske članke ili popularne romane pisane jednostavnijim jezikom. Sa druge strane, osobe koje poseduju napredno znanje engleskog jezika mogu čitati skoro sve, ali određenoj literaturi, kao što su Šekspirove drame, trebalo bi da pristupaju sa oprezom.

Kada izaberete knjigu ili neko drugo štivo, još jednom proverite njen nivo težine. Uverite se da ne sadrži više od 10% nepoznatih reči. To možete učiniti tako što ćete izbrojiti broj reči u jednom pasusu, zatim prebrojiti one koje ne prepoznajete. Podelite broj nepoznatih reči sa ukupnim brojem reči, pomnožite sa 100 i dobićete procenat reči koje ne znate. Ukoliko tekst sadrži 0 do 2% novih reči, previše je lak za vas. Ako sadrži od 4 do 6% novih reči, radi se o savršenom tekstu za vas.

Čitanje na engleskom uz titlove

Možda zvuči čudno, ali još jedan odličan način da vežbate čitanje je gledanje video zapisa na engleskom sa titlovima ili transkriptima.

Na taj način ćete čitati reči, dok čujete kako ih izgovara izvorni govornik. Pošto engleski nije fonetski jezik, titlovi vas podsećaju kako da napišete određenu reč. Samim tim, možete vežbati tri jezičke veštine odjednom – čitanje, slušanje i pisanje!

Čitanje na engleskom

Gledanje filmova i video zapisa je verovatno najzabavniji i najinteraktivniji način učenja engleskog. Iskoristite slobodno vreme za gledanje omiljenog filma ili TV emisije na ovom stranom jeziku, a usput naučite nove reči, fraze i izraze.

Škola Tower svojim polaznicima nudi najkvalitetniju nastavu i kurseve engleskog jezika. U našoj ponudi kurseva nalaze se pripremni kursevi za TOEFL, IELTS i CAMBRIDGE English ispite, kao i konverzacijski ili kursevi za osnovce.

Za više informacija o našim kursevima jezika, škola Tower vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju.

 

Comments are closed.