Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Najčešće korišćene fraze u engleskom jeziku

Najčešće korišćene fraze u engleskom jeziku

Govor na engleskom jeziku može biti težak, a ponekad i zastrašujući – čak i za one kojima je ovaj jezik maternji. Ipak, najčešće korišćene fraze u engleskom jeziku mogu vam pomoći pri svakodnevnom govoru.

Ako naučite ove fraze i praktikujete ih, sigurni smo da ćete početi da se osećate lagodnije kada vodite konverzaciju na engleskom sa kolegama, prijateljima ili strancima. Osim toga, ove fraze mogu vam biti od koristi za širenje vokabulara engleskog jezika, kao i za sticanje samopouzdanja i prevazilaženje straha od komunikacije na stranom jeziku.

Škola Tower predstavlja vam nekoliko fraza koje se najčešće koriste u engleskom jeziku i koje bi svi trebalo da znaju. Pa, da počnemo!

Najčešće korišćene fraze u engleskom jeziku – What do you do? / Čime se baviš?

Ovo je svakako najčešće pitanje koje se postavlja kada upoznajete novu osobu i želite da saznate više o njoj. Izvorni govornici više vole da postave pitanje What do you do? nego pitanje What is your job? Razlog za to je veoma jednostavan. Na taj način izbegava se neprijatna situacija davanja odgovora kao što su ’’Trenutno sam bez posla’’ ili ’’Ne, ne studiram.’’

Najčešće korišćene fraze u engleskom jeziku

Kako odgovoriti kada vam neko postavi ovo pitanje? Ako imate posao, možete da kažete gde radite – I work in a school. Isto tako, možete da kažete i naziv vaše profesije – I am a teacher.

Would you like (some coffee)? / Želite li (kafu)?

Među najčešće korišćene fraze u engleskom jeziku svakako spada i ova. Ovu frazu često čujete u restoranima, kafićima ili kada posećujete nečiji dom. To je lep, ljubazan način da nekome nešto ponudite ili predložite određenu aktivnost – Would you like to dance?

Kako odgovoriti:

Za jednostavne ponude ili aktivnosti, možete odgovoriti kratko i jasno: Yes, please! ili No, thank you!

Za ponude kao što su Would you like to dance? uvek možete dati i komplikovaniji odgovor, kao naprimer – Sure, I would love to! Ukoliko ipak želite da odbijete ponudu, ali na pristojan način, uvek možete odgovoriti – I would love to, but I am too tired.

Osnovne fraze koje se koriste u svakodnevnoj konverzaciji

Pored gore navedenih fraza, koje se koriste pri upoznavanju ili kada želimo nekome nešto da ponudimo, u engleskom jeziku koriste se i sledeće fraze.

I really appreciate (your help). Ovu frazu možete koristiti kada želite da se zahvalite nekome za pomoć koja vam je ponuđena.

I am sorry (for being late). Na ovaj način iskazujete da vam je žao što niste ispunili određeno obećanje ili učinili ono što se od vas očekivalo. U ovom slučaju, niste stigli na vreme na određenu lokaciju ili određeni sastanak.

That sounds great. Ukoliko vam se sviđa ideja za aktivnost koju vam je predložio prijatelj, ovu frazu možete svakako iskoristiti kako biste pristali!

Najčešće korišćene fraze u engleskom jeziku

Oh, never mind. Recimo da određena osoba ne razume ono što pokušavate da joj objasnite. Ukoliko ne želite da istu stvar objašnjavate iznova i iznova, možete jednostavno reći Oh, never mind!

How does that sound? Fraza koju ćete često izgovoriti kada želite mišljenje o ideji koju imate na umu.

Učenje je daleko jednostavnije uz najčešće korišćene fraze u engleskom jeziku

Kada učite određeni strani jezik, učenje fraza koje se veoma često govore u svakodnevnoj konverzaciji pokazalo se kao veoma korisno. Naime, ove fraze pomoći će vam da se lakše snađete kada se upoznajete sa novom osobom, ukoliko želite da pitate stranca na ulici za informacije o tome gde bi trebalo da krenete i u drugim stvarima.

Učenje engleskog jezika je komplikovan zadatak koji se pojednostavljuje uz upotrebu i korišćenje lakih i zvučnih fraza.

Ukoliko je vaše znanje engleskog jezika na nižem nivou, upis na određeni kurs engleskog jezika je odlično rešenje. Škola Tower nudi vam različite kurseve ovog stranog jezika, počev od engleskog za osnovce, pa sve do kurseva koji će vam pomoći prilikom polaganja međunarodnih ispita. Pozovite nas!

Comments are closed.