Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Ponavljanje je majka znanja!

Ponavljanje je majka znanja

„Ponavljanje je majka znanja“, kaže stara latinska izreka, a njenu tačnost potvrdio je još pre nove ere Aristotel. Ovaj grčki filozof naglasio je da često ponavljanje usađuje u um naučeno tako da ono postaje deo naše prirode, pa ga možemo bez problema primeniti u svakodnevnom životu.

Da je smisao latinske izreke i u modernom domu značajan najbolje je pokazao motivacioni govornik Zig Ziglar dodavši objašnjenje: „Ponavljanje je majka znanja, a otac akcije, što ga čini arhitektom dostignuća“.

Ukoliko niste sigurni da je, zaista, tako setite se kako ste naučili da vozite biciklu ili neku sportsku veštinu. Najpre je trebalo da ovladate osnovnim koracima, da bi kroz vežbanje, tj. ponavljanje doveli svoju sposobnost do savršenstva, a sa njom povećali i samopouzdanje. Upravo takav stil učenja daje efikasne rezultate i u engleskom jeziku, naročito kada je jezički temelj postavljen, pa je potrebno nadograditi stečeno znanje.

Zašto je ponavljanje majka znanja?

Ponavljanje je ključno pomoćno sredstvo u učenju, jer pomaže da znanje iz svesnog pređe u podsvest. Kroz ponavljanje, ono se uvežbava, pa tokom vremena postepeno postaje lakše.

Usavršavajući svoje znanje jezika, učenik oslobađa mentalne resurse da bi naučio nove koncepte, što je i naučno dokazano. Naime, Lilli Kimppa sa Univerziteta u Helsinkiju proučavala je usvajanje jezika u mozgu. Utvrdila je da čak i kratko ponavljanje novih reči izaziva brz porast nervnog odgovora na sferu pamćenja. Takođe, primetila je da mozak tinejdžera koji već imaju dobro znanje engleskog više reaguje na nove reči u odnosu na osobe koji su kasnije započele učenje engleskog. Njihov mozak je reagovao intenzivnije na nove reči maternjeg jezika.

Ponavljanje je majka znanja jedino kada se primenjuje na pravi način

Ponavljanje ne znači nužno iznova i iznova čitanje istog teksta ili dovršavanje istih rečenica. Imajte u vidu da nije svako vežbanje korak ka napretku. Što znači da nove reči i gramatička značenja ne treba samo ponavljati na isti način, već ih treba detaljno proučiti.

Da biste to postigli morate naučeno da razumete. Nema koristi od ponavljanja ako ne znate značenje naučenog. Umesto isključivog ponavljanja reči i gramatičkih pravila kako ste ih prvi put čuli, potrudite se da proniknete u njihovu suštinu, a zatim stavite u novi kontekst, odnosno da im date novo značenje. Na taj način možete da savladavate i zadržite znanje.

Ponavljanje je majka znanja samo ako dovede do dugoročnog pamćenja

Svaki čovek ima kratkoročnu i dugoročnu memoriju. Naučeno gradivo na času prvo se smešta u kratkoročnu memoriju, tako da ćete lako moći odmah nakon časa da ga ponovite. Međutim, kada pokušate da se setite iste reči za nedelju dana na sledećem času, velika je verovatnoća da nećete uspeti. Razlog jeste nedostatak vežbanja van nastave.

Dobro raspoređeno ponavljanje nije vezano samo za način na koji to činimo, već i za vremenske intervale. Nemojte da zaboravite da što se više informacija koristi, brže će biti sačuvana u dugoročnom pamćenju. Samim tim, brže ćete moći da pređete na novi, viši nivo znanja.

Ponavljanje je jednostavan, a efikasan alat koji se u školi Tower koristi za savladavanje rečnika i gramatike engleskog jezika, kao i vežbanja govora, čitanja i pisanja.

 

Comments are closed.