Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

IELTS ili TOEFL – Šta polagati za upis na fakultet?

IELTS ili TOEFL

IELTS ili TOEFL? Ovo pitanje postaviće mnogi mladi koji žele da nastave svoje akademsko usavršavanje van granica naše države.

Odlučivanje između IELTS (International English Language Testing System) i TOEFL (Test of English as a Foreign Language) ispita je ključna odluka koju u ovom periodu možete doneti. Ukoliko želite da studirate u nekoj od država engleskog govornog područja, dobar rezultat TOEFL ili IELTS biće vam neophodan.

Oba testa ocenjuju poznavanje engleskog jezika, ali imaju različite formate, strukturu i sisteme bodovanja. U narednim redovima istražićemo karakteristike svakog ispita kako bismo vam pomogli da donesete informisanu odluku zasnovanu na vašim potrebama i preferencijama.

Pregled IELTS ispita

Sam IELTS ispit sastoji se od četiri dela: slušanje, čitanje, pisanje i govor. Prva tri dela obavljaju se bez prekida, dok se vaš govor proverava intervjuom, odnosno licem u lice. Poslednji deo ocenjuje vašu sposobnost efikasnog komuniciranja i jasnog izražavanja misli.

IELTS ili TOEFL

Ukupno vreme trajanja IELTS ispita je 2 sata i 45 minuta.

IELTS ispit koristi sistem bodovanja nazvan ’’band scores’’, pri čemu svaki deo i ukupni rezultat ima ’’ocene’’ od 0 do 9. Ocene se dodeljuju u inkrementima od pola poena.

Ovaj međunarodni ispit engleskog jezika je široko prihvaćen od strane univerziteta i fakulteta u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi i Novom Zelandu. Takođe ga prihvataju mnoge institucije u Sjedinjenim Američkim Državama, čineći ga svestranim izborom.

Pregled TOEFL ispita

TOEFL ispit takođe se sastoji od četiri dela – čitanje, slušanje, govor i pisanje. Ispitivanje se vrši putem računara, dok deo ’’govor’’ podrazumeva snimljene odgovore. Tokom govornog dela, od vas će se zahtevati da odgovorite na zadatke putem mikrofona na računaru. Vaši odgovori se snimaju, a kasnije ocenjuju od strane ocenjivača.

Za razliku od IELTS-a, ovaj međunarodni ispit engleskog jezika ima sasvim drugačiji sistem bodovanja. TOEFL se boduje na skali od 0 do 120, pri čemu svaki deo doprinosi ukupnom rezultatu.

Činjenica je da je TOEFL ispit izuzetno popularan zbog svoje dostupnosti svima sa stabilnom internet konekcijom. Ovaj ispit je široko prihvaćen na američkom kontinentu, te je preferirani izbor za američke institucije, uključujući prestižne koledže. Međutim, priznaju ga i mnogi popularni univerziteti širom sveta.

Ukupno vreme trajanja TOEFL ispita je otprilike 3 sata. To uključuje i pauzu između delova ’’slušanje’’ i ’’govor’’.

IELTS ili TOEFL – Faktori koje bi trebalo razmotriti

Pre nego što se odlučite za bilo koji od navedena dva ispita, razmotrite format koji vam najviše odgovara. Format ispita birajte u skladu sa vašim jačim stranama. Ako se osećate prijatno tokom razgovora licem u lice, IELTS može biti bolji izbor. Ako se osećate udobnije sa zadacima na računaru, TOEFL može biti bolji izbor.

Isto tako, potrebno je da proverite zahteve institucija na koje se prijavljujete. Neki univerziteti mogu imati preferencu za jedan ispit nad drugim, dok drugi prihvataju oba. Ovo će u najvećom meri uticati na vašu odluku o polaganju IELTS ili TOEFL ispita.

IELTS ili TOEFL

Razmotrite i dostupnost centara za polaganje ispita u vašoj neposrednoj blizini. I jedan i drugi ispit se široko polažu, ali dostupnost može varirati u zavisnosti od toga gde se trenutno nalazite. TOEFL ispit možete polagati iz udobnosti svoje fotelje i sopstvenog doma.

Kada se odlučite za ispit koji najviše odgovara vašim potrebama, na red sledi priprema. Priprema za polaganje međunarodnog ispita engleskog jezika, bez obzira na to o kom se radi, je ključna. Škola Tower nudi svojim polaznicima najkvalitetniju pripremu za polaganje IELTS, TOEFL, kao i Cambridge English ispita. Za najbolje rezultate potrebno je krenuti sa pripremom na vreme, kao i odabrati pravu školu jezika koja će vam u tome pomoći. Škola jezika može vas upoznati sa formatima i strukturom oba testa i pomoći vam da se odlučite za onaj koji vam najviše odgovara.

Za više informacija o pripremnim kursevima iz naše ponude, škola jezika Tower vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju.

 

 

Comments are closed.