Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Homonimi u engleskom jeziku

Homonimi u engleskom jeziku

Da li ste se ikada zapitali kako izgledaju i šta su homonimi u engleskom jeziku?

Reč homonim dolazi od grčke reči homos – isti i onymaime. U prevodu, homonimi u engleskom predstavljaju reči koje se isto pišu i zvuče, ali su različite u smislu značenja. Prema tome, homonim je reč koja ima najmanje dva različita značenja, iako reči zvuče i pišu se isto.

U narednim redovima donosimo vam nekoliko primera homonima u engleskom jeziku i objašnjavamo zbog čega ponekad mogu delovati zbunjujuće polaznicima kurseva.

Primeri homonima u engleskom jeziku

Jednostavan primer homonima je reč pen. To može značiti i „prostor za čuvanje životinja“ i „instrument za pisanje“.

Homonimi u engleskom jeziku

Drugi primer je book, što može značiti „nešto za čitanje“ ili „čin rezervacije“.

U oba slučaja, zvuk i pravopis su isti; menja se samo definicija. Imajte na umu da neki homonimi imaju više od dva značenja.

Da bismo vam još više približili homonime u engleskom jeziku, navešćemo nekoliko dodatnih primera:

 • address – obraćati se nekome; lokacija;
 • air – vazduh; blistava melodija, zvuk;
 • arm – deo tela; divizija/odeljenje kompanije;
 • band – muzička grupa; narukvica;
 • bat – bejzbol palica; slepi miš;
 • current – aktuelno; vodena struja;
 • kind – vrste nečega; nežno, osećajno, plemenito;
 • ring – prsten; u okrugloj formi;
 • rock – muzički žanr; kamen;
 • well – u dobrom zdravlju; izvor vode;

Homofoni, homografi, homonimi u engleskom jeziku – U čemu je razlika?

Zahvaljujući identičnim prefiksima, reči homofon, homograf i homonim često mogu uneti zabunu i zakomplikovati stvari među polaznicima kursa engleskog jezika. U ovom slučaj, sufiks je taj koji čini svu razliku.

Sufiks reči homofon označava zvuk. Homofoni su reči koje zvuče isto kada se izgovore, ali imaju različita značenja i različito se pišu. Možete uzeti u obzir reči heal i heel. Reč heal odnosi se na oporavak od bolesti, dok se reč heel odnosi na deo stopala, odnosno petu.

Homografi su reči koje se pišu isto, kao što kaže sufiks, koji znači pisati. Oni imaju različita značenja, ali i različit izgovor.

Recimo, možemo uzeti u obzir reč tear. Ova reč može označavati suzu, ili pak poderotinu.

Drugi primeri homografa mogu biti:

 • bow – naklon; luk za streličarstvo;
 • entrance – zadržati pažnju; vrata;

Homonimi u engleskom jeziku imaju karakteristike i homografa i homofona. Kao što je pomenuto, to su reči koje se pišu isto (kao homografi) i zvuče isto (slično homofonima). Ipak, oni su poseban slučaj i najbolje je koristiti se Venovim dijagramom, koji pokazuje preklapanje između homofona, u jednoj polovini i homografa u drugoj.

Kako prevazići probleme pri učenju homonima?

Iako će vas homofoni verovatno dovesti u nevolje kada je u pitanju pravopis — kao što svako ko je ikada pomešao „accept“ i „except“ može da potvrdi — homonimi su veći problem kada nešto brzo čitate ili listate.

Homonimi u engleskom jeziku

Na sreću, kontekstni tragovi razjašnjavaju svaku zabunu za većinu čitalaca, a razumevanje nije problem.

Homonimi mogu biti zbunjujući za mlade čitaoce ili ljude koji uče engleski kao drugi jezik, obično zato što još nisu upoznati sa alternativnim definicijama reči, ali naša lista uobičajenih homonima će vam pomoći da naučite razlike.

Ako ikada naiđete na reč koja jednostavno nema smisla u svom kontekstu, potražite alternativne definicije. Možda se radi upravo o homonimu! Osećaćete se mnogo sigurnije u svoje jezičke veštine kada naučite sekundarno značenje jedne od ovih lukavih čuda engleskog jezika.

Zatim, obratite pažnju na još jedan izazovan aspekt stranog jezika tako što ćete se upoznati sa nekim od engleskih reči koje se najčešće pogrešno izgovaraju. Sve ovo može vam biti od koristi pri prevazilaženju problema sa homonimima u engleskom jeziku.

Na kraju krajeva, uvek možete pitati svog profesora na kursu engleskog jezika da vam razjasni sve nedoumice.

Škola Tower nudi vam najkvalitetnije kurseve stranih jezika, kako za odrasle, tako i za decu. Za više dodatnih informacija stojimo vam na raspolaganju!

 

Comments are closed.