Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Značaj jezika i „mekih“ veština za karijerni razvoj

Značaj jezika i "mekih" veština za karijerni razvoj

Značaj jezika i „mekih“ veština za karijerni razvoj je zaista velik.

U dinamičnom pejzažu modernog radnog mesta, samo stručnost više nije dovoljna za razvoj karijere i postizanje većeg uspeha. Poslodavci sve više prepoznaju važnost „mekih“ veština, uključujući poznavanje jezika, u negovanju produktivnog radnog okruženja.

U narednim redovima istražujemo šta su „meke“ veštine, zašto su ključne za vašu karijeru i koje su to meke veštine koje je potrebno da posedujete kako biste napredovali u poslovnom smislu.

Šta su soft skills, odnosno „mekeveštine?

Meke veštine se jednostavno mogu okarakterisati kao lične sposobnosti i kvaliteti koji vam pomažu da efikasno komunicirate sa drugima i radite kao tim. Radi se o veštinama koje nisu tehničke prirode, ali se i dalje odnose na način na koji radite. One uključuju, između ostalog, i način na koji komunicirate sa kolegama, kako rešavate probleme i slično.

Značaj jezika i "mekih" veština za karijerni razvoj

Meke veštine su neophodne za uspeh, bez obzira na to kojim poslom se bavite. One vam pomažu da napredujete i ostvarujete svoje poslovne ciljeve.

Navešćemo nekoliko primera mekih veština:

  • Komunikacija – Biti u stanju da komunicirate jasno, kako usmeno, tako i pismenim putem,
  • Liderstvo – Biti u stanju da vodite i motivišete tim, kako biste postigli optimalne rezultate,
  • Pregovaranje – Biti u stanju da pregovarate i postignete dogovor,
  • Rešavanje problema – Biti u stanju da prepoznate problem, smislite rešenje i preduzmete adekvatne mere kako biste ga prevazišli,
  • Prilagodljivost – Mogućnost prilagođavanja različitim situacijama i stilovima rada,
  • Timski rad – Biti u stanju da efikasno sarađujete sa drugima;

Ono što je zajedničko ovim veštinama jeste da su sve ključne za efikasan rad i karijerni napredak.

Još jedna veština koja može biti od krucijalnog značaja jeste poznavanje stranog jezika, kao što su engleski ili nemački jezik. Ovo je naročito važno ukoliko radite u multinacionalnoj kompaniji koja ima mnogo globalnih partnera.

Važnost jezičkih veština

Jezik je primarni alat za komunikaciju. U poslovnom svetu, podrazumeva se da je efikasna komunikacija sa ljudima različitog porekla neophodna.

Posedovanje jezičkih veština vam, prema tome, daje prednost u mnogim situacijama.

Tako vam poznavanje stranog jezika može pomoći da razumete različite kulture i društva, da donesete bolje poslovne odluke ili pak bolje komunicirate sa poslovnim partnerima. Mimo toga, poznavanje jezika omogućava vam da istražite svoje mogućnosti pristupa različitim tržištima rada. U globalizovanom svetu, ovo je izuzetno važno, jer mnoge kompanije traže dvojezične ili višejezične ljude.

Značaj jezika i „mekih“ veština za karijerni razvoj – Kako poboljšati jezičke veštine?

S obzirom na značaj jezika i „mekih“ veština za karijerni razvoj, možda se pitate i kako možete poboljšati svoje.

Pre svega, potrebno je da upišete odgovarajući kurs stranog jezika. Ovo je najbolji način da savladate strani jezik na efikasan način. Na raspolaganju su vam razni kursevi jezika, od opštih do specijalizovanih.

Osim pohađanja kursa, rad na usavršavanju jezika mora se nastaviti i kod kuće. Tako bi svakodnevno trebalo odvojiti barem pola sata radeći na nekoj od jezičkih veština.

Čitanje različite literature može vam biti od velike koristi da poboljšate i proširite svoj rečniki razvijete razumevanje gramatike i strukture rečenica.

Osim čitanja (magazina, knjiga ili druge literature), slušanje je takođe veoma važno. Potrudite se da slušate izvorne govornike u različitim kontekstima. U ove svrhe mogu vam poslužiti razni podcast programi, Youtube snimci i slično.

Značaj jezika i "mekih" veština za karijerni razvoj

Naravno, ne bi trebalo zaboraviti i na vežbanje govora. Razgovor sa izvornim govornicima ili osobama koje tečno govore strani jezik će vam biti od velike koristi. Ne samo da ćete proširiti svoj vokabular, već ćete prevazići i strah od komunikacije na stranom jeziku. Samim tim, postajete sigurniji u upotrebi jezika.

Učenje jezika je proces koji zahteva mnogo vremena i truda, ali se na kraju svakako isplati. Uz posvećenost i privrženost procesu, učenje jezika će vam pomoći da napredujete u karijeri i postižete sjajne rezultate na poslu.

Škola Tower nudi vam mnoštvo različitih kurseva engleskog i nemačkog jezika. Za više informacija o kursevima iz naše ponude, škola Tower vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju.

 

Comments are closed.