Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Zanimljivosti o nemačkom jeziku

Zanimljivosti o nemačkom jeziku

Zanimljivosti o nemačkom jeziku mogu učiniti da upišete kurs ovog stranog jezika već danas!

Učenje nemačkog jezika nije nimalo lak zadatak. Recimo, svaka imenica ima svoj rod, te čuveno der/die/das mogu zadavati probleme tokom procesa savladavanja jezika. Taman kada pomislite da ste se uhvatili u koštac sa ovim problemom, pojavi se novi izuzetak i nova prepreka. Iako može delovati zastrašujuće na samom startu, učenje nemačkog jezika zaista je fascinantno iskustvo.

Možda je gramatička pravila teško savladati, ali jezik je prožet zaista poetskim opisima i osobinama koje će učiniti da sve prepreke prelazite sa entuzijazmom.

Prema tome, predstavljamo vam nekoliko zabavnih činjenica o jednom od najzastupljenijih jezika na svetu.

Nemački jezik se ne govori samo u Nemačkoj

Nemački je jezik koji se najviše govori u Evropskoj uniji. Ispred je španskog, francuskog, pa čak i engleskog jezika.

Zanimljivosti o nemačkom jeziku

To je službeni jezik u Nemačkoj, Austriji i Lihtenštajnu, kao i jedan od službenih jezika u Švajcarskoj i Luksemburgu.

Prema zvaničnim podacima, nemački jezik nalazi se na 11. mestu na listi najrasprostranjenijih jezika na svetu. Zaista fascinantno, zar ne?

Ukoliko planirate budućnost, život, studiranje ili rad u nekoj od država članica Evropske unije, poznavanje nemačkog jezika svakako vam može biti od velike koristi.

Zanimljivosti o nemačkom jeziku – Nemački jezik ima tri roda

U mnogim romanskim jezicima, imenice su ili muške ili ženske, što ih čini dovoljno teškim za one koji govore samo engleski jezik. Nemački ide još dalje – imenica takođe može biti srednjeg roda.

Rod reči određuje se isključivo gramatikom. Recimo, Das Mädchen (devojka) je srednjeg roda, iako se odnosi na žensku osobu.

Sve ovo može komplikovati vaše učenje ovog stranog jezika, ali ga čini i daleko interesantnijim i privlačnijim.

Isto tako, sve imenice pišu se velikim slovom. Za razliku od engleskog jezika, ovo pravilo se ne odnosi samo na vlastita imena. Izuzetaka od ovog pravila nema. Prema tome, ukoliko ste primetili da se u tekstu na nemačkom jeziku nalazi dosta reči sa velikim slovom, nije u pitanju štamparska greška.

Jedinstveno slovo i reči koje postoje samo u nemačkom jeziku

Nemački jezik koristi latinično pismo. Međutim, ima dodatni suglasnik ß, nazvan „Eszett“. Slovo nikada ne stoji na početku reči, i nakon dugog samoglasnika poprima oblik dvostrukog ’’s’’.

Takođe, u nemačkom postoje i specifične reči, odnosno termini koji ne postoje ni u jednom drugom jeziku. Na primer, „fremdschämen“, koji se odnosi na stid koji se oseća u ime druge osobe. Isto tako, „Fernweh“ – imati žudnju za avanturom, suprotno “Heimweh’’ – čežnjom za domom.

Zanimljivosti o nemačkom jeziku – Najduža reč u nemačkom jeziku

Nemački jezik svakako je poznat i po beskrajno dugim rečima. Jedna od najdužih je i “Grundstücksverkehrsgenehmigungszuständigkeitsübertragungsverordnung”. Ovaj neologizam dolazi od službenog jezika i označava propis o delegiranju ovlašćenja u vezi sa dozvolama za prenos zemljišta.

Ne brinite – takve reči se gotovo uvek mogu razložiti na njihove razumljivije delove. Recimo, reč “Staubsauger” (usisivač) se sastoji od reči ’’prašina’’ i ’’usisavanje’’.

Nemački je jezik pisaca i mislilaca

Nemački se veoma često naziva jezikom pisaca i mislilaca.

Naprimer, čuveni Gete, autor čuvenog dela Faust, smatra se jednim od najvećih nemačkih nacionalnih blaga.

Drugi značajni mislioci su Kant, Marks, Humbolt i Niče.

Zar ne bi bilo divno pročitati neka od najpoznatijih dela ovih mislilaca u originalnom izdanju? Učenje nemačkog jezika će vam u tome pomoći!

Zanimljivosti o nemačkom jeziku

Škola Tower u ponudi kurseva stranog jezika između ostalog sadrži i kurseve nemačkog jezika, kao što su nemački za osnovce ili pak nemački za medicinare. Na raspolaganju vam je i opšti kurs ovog stranog jezika, namenjen svim nivoima znanja i svim uzrastima.

Za više informacija o upisu na kurs nemačkog ili engleskog jezika, naša škola vam uvek stoji na raspolaganju!

Comments are closed.