Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Učenje engleskog jezika kroz filmove

Učenje engleskog jezika kroz filmove

Da li je učenje engleskog jezika kroz filmove zaista moguće? Gledanje filmova predstavlja relaksaciju i vreme za odmor za većinu ljudi. Ipak, čak i dok uživate u svom omiljenom filmu, možete naučiti mnogo toga. Od načina izgovora određenih reči, do konteksta u kojem bi ih trebalo koristiti. Ukoliko pohađate kurs engleskog jezika, filmovi mogu biti odličan dodatak vašoj rutini učenja i vežbanja kod kuće.

U narednim redovima predstavljamo vam tri razloga zbog kojih učenje engleskog kroz filmove funkcioniše.

Naučićete fraze koje se koriste u svakodnevnom govoru

Engleski koji učite kroz udžbenike ili na časovima često nije ono što ćete čuti kada slušate svakodnevni razgovor ljudi na ulici. Ovo je slučaj sa praktično bilo kojim drugim jezikom na svetu. Prema tome, kako biste naučili fraze koje se koriste u svakodnevnom govoru, nije loša ideja pozabiviti se filmovima i početi da ih gledate, sa prevodom ili bez, u zavisnosti od toga na kom se nivou nalazite.

Recimo, na času engleskog jezika naučili ste fraze poput ’’It is raining cats and dogs’’ ili pak ’’It’s a nice weather we’re having’’. Iako su ove fraze tehnički tačne, skoro ih nikada ne izgovaramo u stvarnom životu.

Nasuprot tome, engleski koji se govori u filmovima je veoma prirodan i približan onome što ćete čuti kada govorite sa izvornim govornicima. Ovo će vam svakako pomoći da poboljšate svoje govorne sposobnosti.

Učite engleske reči u kontekstu

Jedna od najvažnijih stvari koje učenje engleskog jezika kroz filmove pruža jeste učenje reči u kontekstu u kojem se koriste.

Učenje engleskog jezika kroz filmove

Recimo, volite da gledate trilere. Nakon što pogledate deset ili dvadeset filmova, vaš fond reči i vokabular koji se odnosi na kontekst zločina biće daleko širi i bujniji.

Kada samo i isključivo učimo reči određenog jezika u školi, neretko smo ograničeni na rečnike i udžbenike. Problem je u tome što iz rečnika možete naučiti nove reči i njihovo značenje, ali ne i gde i kako se one koriste. Tada na scenu stupaju filmovi, časopisi, poezija, proza, knjige i slušanje muzike!

Gledanje filmova može biti sjajan način da naučite šta svaka reč znači, ali i kako se koristi, u svakodnevnom ili pak formalnom govoru. Naprimer, recimo da ste naučili novu reč ’’detective’’. Iz rečnika ćete znati da se radi o osobi koja istražuje zločine. Ali, ako je ne koristite, veoma lako ćete je i zaboraviti. Takođe, rečnik vam ne daje ideje gde se reč može najčešće koristiti i kako se zapravo koristi.

Sa druge strane, ukoliko istu reč naučite iz kriminalističkih filmova, znaćete da ona može imati višestruka značenja, u zavisnosti od konteksta u kom se upotrebljava. Može se koristiti da opiše posao – He is a detective. Isto tako, može se koristiti ispred prezimena osobe čije je to zanimanje – Detective Beckett. I slično.

Učenje engleskog jezika kroz filmove – Čujete kako se stvari zaista i pričaju

Kada govorimo o engleskom jeziku, često možemo čuti da se svega 7 procenata komunikacije zapravo izražava kroz reči. Pa, šta je sa preostalih 93 odsto?

Učenje engleskog jezika kroz filmove

Sve je u načinu na koji se reči, fraze i rečenice izgovaraju. Znate, stvari poput vašeg govora tela, izraza lica (mrštenje, osmeh) ili tona glasa (kada zvučite ljutito ili tužno). Način na koji nešto izgovorimo često može biti važniji od onoga šta izgovorimo. Prema tome, kroz posmatranje glumaca u filmovima, ne samo da ćete naučiti nove reči, već ćete moći da razumete i kako se one izgovaraju, takođe u kontekstu. Likovi mogu biti ljuti, tužni, iznenađeni ili pak srećni, što ćete odmah uočiti u zavisnosti od tona, izraza ili govora tela.

Prema tome, znaćete i sami kako određene fraze treba izgovarati, u zavisnosti od osećanja, situacije ili atmosfere u kojoj se pronađete.

Dakle, učenje engleskog kroz filmove svakako se preporučuje, kako bi se nadopunilo znanje koje ćete steći na kursu stranog jezika.

Škola Tower nudi vam najrazličitije kurseve engleskog jezika – od kursa za osnovce i tinejdžere do priprema za međunarodne ispite. Za više informacija, u svakom trenutku nas možete kontaktirati!

 

Comments are closed.