Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

TOEFL i IELTS – Sličnosti i razlike

TOEFL i IELTS

TOEFL i IELTS su međunarodni ispiti kojima se dokazuje nivo stečenog znanja engleskog jezika.

Sertifikati i jednog i drugog predstavljaju uslov za nastavak školovanja na nekom od koledža i fakulteta u inostranstvu. Neophodni su i za inostranu karijeru, pa i za preseljenje u zemlje sa engleskim govornim područjem.

Imajući ovo u vidu mnogi su u dilemi koji da polažu. Zbog toga vam škola jezika Tower otkriva sličnosti i razlike TOEFL i IELTS ispita.

Gde su priznati TOEFL i IELTS ispiti?

TOEFL (Test Of English as a Foreign language) služi za proveravu znanja engleskog jezika osoba kojima on nije maternji.

Neophodan je za upis kako na americke univerzitete tako i za evropske, bez obzira da li vam je odobrena stipendija ili ne.

TOEFL i IELTS

IELTS (International English Language Testing System) je, takođe, ispit koji se koristi za proveru jezičkih kompetencija osoba koje žele da studiraju u zemljama u kojima je engleski zvanični jezik. Priznat je u više od 9.000 kako obrazovnih, tako i privrednih i poslovnih institucija u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD, Australiji i na Novom Zelandu.

Iako su zvanično priznati poželjno je da pre konkurisanja za školovanje ili posao proverite da li se vrednuju oba sertifikata. Postoji mali broj fakulteta koji traži isključivo položeni TOEFL ili samo IELTS ispit sa ostvarenim određnim brojem bodova.

TOEFL i IELTS – sličnosti i razlike u pogledu forme

TOEFL i IELTS su standardizovani ispiti koji se sastoje iz 4 dela.

To su razumevanje teksta (reading), slušanje (listening), pisanje (writing) i komunikacija (speaking).

Ipak, postoje izvesne razlike u formi. Na TOEFL ispitu se očekuje da pokažete da umete uspešno da kombinujete ove 4 veštine jer postoje sledeće situacije:

  • Slušate a potom odgovorite na zadato pitanje,
  • Čitate, slušate i odgovorate na zadato pitanje,
  • Čitate, slušate a onda napišete odgovor na zadato pitanje,

Dok se na IELTS ispitu u svakom delu se testira jedna jezička kompetencija.

Druga razlika je pre svega u vremenu trajanja. TOEFL ispit se polaže u jednom danu i polaganje traje 4 sata. Za razliku od njega, IELTS ispit je malo kraći. Provera znanja traje skoro 3 sata, pri čemu poslednji deo, speaking, može biti pomeren za drugi dan.

Upravo se u ovom delu značajno razlikuju TOEFL i IELTS. Naime, komunikacija kod IELTS je u formi dijaloga, odnosno u vidu živog razgovora licem u lice sa ispitivačem. Dok je kod TOEFL ispita u formi odgovora na pitanje nakon odslušanog i pročitanog materijala. Speaking se ocenjuje na osnovu napravljenog snimka, što znači da je izuzeto prisustvo ispitivača.

TOEFL i IELTS – sličnosti i razlike u načinu polaganja i bodovanja

Način polaganja TOEFL i IELTS je sasvim drugačiji. Svi delovi TOEFL ispita se polažu isključivo putem kompjutera.

TOEFL i IELTS

IELTS se polaže klasično – na papiru i odgovori se pišu rukom.

Oba ispita su specifična, jer ne možete da ih padnete. Rezultati su u vidu poena.

Bodovi se za TOEFL kreću od 0 do 120, a kod IELTS su izraženi od 1 do 9. Čuveni svetski fakulteti traže minimum 90 bodova na TOEFL ispitu ili 6,5 na IELTS ispitu.

Dobijeni sertifikati imaju rok trajanja od 2 godine.

Ukoliko ste zainteresovani za neki od ova 2 ispita, kontaktirajte školu Tower. Naši predavači pružiće vam najbolju pripremu kako biste ostvarili željeni rezultat.

Comments are closed.