Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Sličnosti između engleskog i nemačkog jezika

Sličnosti između engleskog i nemačkog jezika

Sličnosti između engleskog i nemačkog jezika ne možete, a da ne primetite. I engleski i nemački jezik spadaju među najrasprostranjenije jezike, kako u Evropi, tako i u svetu. Ova dva strana jezika zasluženo se svrstavaju među najtraženijim jezicima, kada su kursevi stranog jezika u našoj državi u pitanju.

Sigurni smo da vam je barem jednom u životu određena reč u nemačkom jeziku dobila prizvuk engleske reči koju dobro poznajete. Međutim, da li znate koje sve sličnosti postoje i zbog čega je tako?

Ukoliko i vas zanima odgovor na ova pitanja, na pravom ste mestu. Škola stranih jezika Tower predstavlja vam nekoliko sličnosti i zanimljivih povezanosti ova dva, svetska jezika.

Osnovna istorija ova dva strana jezika

Da li ste znali da su engleski i nemački jezik nastali pre svega 500 godina? Pre toga, hiljadama godina, oni su bili jedan isti, protogermanski, jezik. Stoga, ne čudi ni podatak da ova dva jezika imaju bogatu zajedničku kulturu, istoriju i sličnosti koje ih povezuju do današnjeg dana.

Sličnosti između engleskog i nemačkog jezika

Kada uzmemo u obzir da je do 100 najčešćih reči u engleskom jeziku zapravo germanskog porekla, ne možemo a da se ne zapitamo kako je do toga došlo. Pre doseljavanja Normana u Englesku i uvođenja mnoštva francuskih i latinskih reči, ova država bila je dom za mnoge Germane, koji su govorili određenom vrstom starog engleskog jezika. I nakon dolaska Normana, oko 1066. godine, germanske trupe nastavile su govoriti svojom verzijom engleskog jezika. Stoga, najosnovnije reči koje se nalaze u engleskom i nemačkom jeziku zvuče ili se i pišu veoma slično.

Ukoliko ste polaznik kursa nemačkog jezika, a engleski već dovoljno dobro poznajete, sigurno ste primetili određene sličnosti. Naprimer:

It is long – Es ist lang;

I have – Ich habe;

Stoga, polaznicima nemačkog jezika koji imaju određeno predznanje engleskog jezika često usvajanje znanja bude jednostavnije i lakše.

Osnovne sličnosti između engleskog i nemačkog jezika

Važno je napomenuti da postoje i određene gramatičke sličnosti između engleskog i nemačkog jezika. Naprimer, način na koji glagoli menjaju vremena i grade reči za prošla vremena. Isto tako, kada govorimo o brojevima, oba jezika koriste isti arapski numerički sistem.

Konkretno, u engleskom jeziku brojevima od 13 do 19 dodaje se određeni nastavak, u ovom slučaju – teen. U nemačkom jeziku, taj nastavak je – zehn.

Navešćemo samo nekoliko osnovnih sličnosti kada su gradnja reči i pravopis engleskog i nemačkog jezika u pitanju:

  • Nemačko pf, ff i f u engleskom jeziku često prelaze u p: Apfel – apple; Offen – open; Pfeffer – pepper;
  • Nemačko sch često prelazi u englesko ch, sh ili s: Scharf – sharp; Scheu – shy;
  • Nemačko z, tz, s i ss mogu preći u englesko t: Wasser – water; sitzen – sit; Katze – cat:
  • Nemačko k ponekad, ali ne uvek prelazi u englesko c ili ch: Kammer – chamber; Kommen – come;
  • Nemačko z ponekad prelazi u englesko c: Produzieren – produce; Medizin – medicine;
  • Nemačko d ili t takođe mogu preći u englesko th: Dieb – thief; Durst – thirst;
  • Nemačko t može preći u englesko d: Tochter – daughter; Reiten – ride;

Naravno, primetićete da reč zvuče veoma slično, te je polazniku kursa nemačkog jezika sa predznanjem iz engleskog lako da razume šta određene reči znače, jednostavnim slušanjem.

Usvajanje znanja iz engleskog i nemačkog jezika lakše je u školi stranih jezika

Bilo da se odlučite za učenje engleskog ili nemačkog jezika, uvek je najbolji način za brzo i jednostavno usvajanje znanja upis na određeni kurs ovih stranih jezika. To možete učiniti u školi stranih jezika Tower.

Sličnosti između engleskog i nemačkog jezika

Naša škola nudi vam veliki izbor različitih kurseva engleskog i nemačkog jezika, za najrazličitije uzraste. Tako, kod nas možete upisati svoje dete na kurs nemačkog za osnovce ili kurs engleskog za osnovce. Dostupni su vam i konverzacijski i opšti kursevi, kao i specijalizovani kursevi, kao što je nemački za medicinare.

Učenje engleskog ili nemačkog jezika otvara vam razne mogućnosti za poslovno napredovanje ili život i studiranje u nekoj od država ovog govornog područja.

 

Comments are closed.