Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Razlike između britanskog i američkog engleskog jezika

Razlike između britanskog i američkog engleskog jezika

Britanski i američki engleski jezik razlikuju se kako u leksičkom smislu, tako i u ortografiji i u izgovoru.

Ukoliko govorite ovaj strani jezik, verovatno ste već primetili osnovne razlike između britanskog i američkog engleskog jezika. Ipak, u narednim redovima, dublje ćemo se pozabaviti ovom tematikom.

Razlike u pisanju, izgovoru ili značenjima reči često umeju biti zbunjujuće, kako za početnike kurseva, tako i za izvorne govornike.

Engleski jezik se na američkom kontinentu prvi put pojavio u 17. veku, kada su ga sa sobom doneli britanski naseljenici. Od tada, pa do dana današnjeg, jezik se prilagođavao i unapređivao sa svakim novim talasom ljudi koji naseljavaju ovaj kontinent.

Razlike između britanskog i američkog engleskog jezika – Pisanje reči

Kada govorimo o pisanju reči, odnosno ortografiji, ne možemo a da ne spomenemo osnovnu razliku.

Razlike između britanskog i američkog engleskog jezika

Pre svega, važno je naglasiti da britanski engleski jezik zadržava način pisanja reči iz kojih su one i usvojene. To su, prevashodno, francuski i nemački jezik. Ukoliko govorite nemački jezik, vrlo je verovatno da ste primetili sličnosti između određenih reči ovog stranog jezika i engleskog.

Američki engleski jezik se, sa druge strane, bazira na pisanju reči na način koji je izuzetno približen izgovoru samih reči. Jedan od najpopularnijih primera svakako je reč colour (boja). Američki engleski jezik i ’’Osnovni rečnik engleskog jezika’’ predlažu da način pisanja ove reči bude color, što ubrzo biva i usvojeno.

Koje su najčešće razlike između britanskog i američkog engleskog jezika, kada je način pisanja u pitanju?

Our ili or

Kao što smo već naglasili, reči koje se u američkom engleskom jeziku završavaju na or, u britanskom se završavaju na our.

Colour – Color

Neighbour – Neighbor

Honour – Honor

Rumour – Rumor

Behaviour – Behavior

Flavour – Flavor

Kao i svako drugo pravilo, tako i ovo podrazumeva i određene izuzetke. Tako reč glamour zadržava isti stil pisanja i u američkom i u britanskom engleskom jeziku.

U britanskom engleskom, mnoge reči preuzete iz francuskog, latinskog ili grčkog jezika završavaju se na -re (calibre, centre, fibre, litre, manoeuvre, metre, spectre). Sa druge strane, u američkom jeziku, sve ove reči se završavaju na -er.

Leksičke razlike između britanskog i američkog engleskog jezika

Kao što smo već i naglasili, razlike između ova dva jezika ne završavaju se na načinu pisanja. Naprotiv, i izgovor reči umnogome je različit, ali isto tako postoje i velike leksičke razlike.

U britanskom i američkom jeziku postoje reči koje se isto pišu, ali nose različito značenje. Tako imamo, naprimer, reč jumper. U britanskom jeziku ova reč označava džemper, dok u američkom engleskom ima značenje skakač.

Kada spomenemo reč trainer, britanci će pomisliti na patike, dok će Amerikanci odmah pomisliti na trenera.

Isto tako, reč chips, u britanskom engleskom jeziku ima značenje pomfrit, dok u američkom engleskom jeziku ima značenje čips.

Sa druge strane, u oba jezika takođe se koriste reči koje su potpuno drugačije, ali imaju isto značenje.

Tako se za trotoar u Americi koristi izraz sidewalk, dok se u Velikoj Britaniji koristi reč pavement.

Još jedna veoma česta razlika između britanskog i američkog engleskog jezika vezana je za jedno godišnje doba. Sigurni smo da ovu razliku veoma dobro znate. Naime, jesen je na britanskom engleskom autumn, dok je na američkom engleskom fall.

Tako ćete u restoranu u Velikoj Britaniji biti upitani da li želite starter, odnosno predjelo, a u američkom restoranu za apetizer.

Iako ovo svakako nisu jedine razlike između britanskog i američkog engleskog jezika, one pružaju dovoljan uvid u to kako su se oba dijalekta tokom godina razvijala i evoluirala.

Razlike između britanskog i američkog engleskog jezika

Kada upisujete kurs engleskog jezika, važno je da znate da ćete učiti kako se pišu reči, izgovaraju reči i gramatiku britanskog engleskog jezika. Ukoliko želite da unapredite svoje znanje britanskog engleskog jezika, kontaktirajte školu Tower!

Comments are closed.