Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Priprema za IELTS Speaking test

Priprema za IELTS Speaking test

Priprema za IELTS Speaking test može predstavljati problem i osobama sa relativno visokim nivoom znanja engleskog jezika. Ali, ne mora biti tako.

Možda ste nervozni zbog polaganja govornog dela IELTS testa, ali uz pomoć dobre pripreme i slušanjem saveta škole Tower, veoma lako možete ostvariti željeni rezultat.

U prvom delu, imaćete 4 do 5 minuta razgovora sa IELTS ispitivačem o raznim temama vezanim za lična interesovanja koja se tiču muzike, filma, učenja, porodice i slično. U drugom delu testa iz govora, dobićete karticu sa temom. Imaćete jedan minut da napravite beleške o temi i dva minuta da govorite o temi. U trećem delu treba da kažete šta mislite na temu koja je vezana za karticu.

U narednim redovima donosimo vam nekoliko saveta za pripremu IELTS Speaking dela ovog testa.

Priprema za IELTS Speaking – Nemojte pamtiti odgovore i koristiti ’nepoznate’ reči

Nemojte pamtiti odgovore – posebno u prvom delu testa. Učenje napamet ne daje ispitivaču tačnu ’meru’ i uvid u vaše veštine i poznavanje engleskog jezika. Ispitivač će lako prepoznati da li ste naučili napamet odgovore i to može uticati na vaš konačan rezultat.

Priprema za IELTS Speaking test

Takođe, važno je ne koristiti ’velike’ i ’nepoznate’ reči. Možda ćete želeti da impresionirate ispitivača složenim i komplikovanim rečima u toku IELTS Speaking testa. Međutim, da biste bili sigurni, izbegavajte korišćenje reči koje vam nisu u potpunosti poznate. Veća je šansa da pogrešno izgovorite reč ili je upotrebite u pogrešnom kontekstu. A ovakve greške takođe imaju uticaja na konačan rezultat.

Koristite reči koje su vam dobro poznate, a koje su relevantne za temu o kojoj se raspravlja.

Ne dozvolite da vas jedna greška omete u nameri da položite IELTS ispit

Kada IELTS ispitivači procenjuju vaše govorne veštine, oni vas zapravo ocenjuju prema sledećim kriterijumima: tečnost i koherentnost, gramatički opseg i tačnost, vokabular reči i sam izgovor.

Pokušajte da koristite jednostavne rečenice, kako biste na najbolji način izrazili ono što želite da kažete. Čak i kada pogrešite, ne brinite. Dovoljno je da ispravite sebe.

Sama priprema IELTS Speaking može podrazumevati i razgovor sa prijateljima na engleskom ili snimanje svog govora, radi kasnijeg uočavanja grešaka.

Takođe, ispitivači će procenjivati i vašu sposobnost da tačno koristite različite gramatičke strukture, kao i da govorite o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koristeći tačna vremena.

Priprema za IELTS Speaking – Ne brinite o svom naglasku

IELTS ispitivač obično razume širok spektar akcenata i naglasaka. Ukoliko možete dobro da komunicirate, nema razloga za brigu!

Međutim, važno je da budete svesni zvukova koji vam uzrokuju poteškoće. Upravo ove zvukove trebalo bi da vežbate da izgovarate. To možete činiti sami ili razgovarajući sa prijateljima koji dobro poznaju engleski jezik. Oni će vam reći ako ne budu razumeli ono što govorite.

Veoma je važno da zastanete svaki put kada niste sigurni da li ćete nešto dobro izgovoriti ili ne. Napraviti kratku pauzu da razmislite šta ćete reći ne bi trebalo da donese dodatnu štetu.

Priprema za IELTS Speaking test

Govorite samouvereno i izbegavajte upotrebu ’’dodatnih’’ reči kako biste ’’upotpunili’’ rečenicu. Ove reči obično koristimo kada ne znamo šta da kažemo. Međutim, ovo pokazuje ispitivaču da niste dovoljno spremni ili nemate dovoljan vokabular reči.

Takođe, važno je da pokušate da u potpunosti odgovorite na pitanja ispitivača. Ukoliko su vaši odgovori kratki, to pokazuje da ne možete detaljno govoriti o nekoj temi.

Priprema za IELTS Speaking u školi Tower

Škola Tower organizuje pripremu za IELTS ispit, uključujući i pripremu za govorni deo ispita.

Ukoliko je vaše znanje na dovoljnom nivou (odnosno barem na B2 nivou), možete početi sa pripremama za ovaj međunarodni ispit.

Stručni i iskusni predavači škole Tower mogu vam pomoći da savladate i upoznate sve cake ovog ispita i ostvarite željeni rezultat.

Za više informacija, škola Tower stoji vam na raspolaganju!

Comments are closed.