Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Zašto je važno ponavljanje pri učenju stranih jezika?

Ponavljanje pri učenju stranih jezika

Da li se pitate zašto je važno ponavljanje pri učenju stranih jezika? Sasvim sigurno ste barem jednom u životu čuli da je ponavljanje majka znanja. Ova latinska izreka lako se može primeniti i na učenje bilo kog stranog jezika.

Iako je upotrebljavana u drevnim vremenima, ona važi do dana današnjeg. Ponavljanje naučenog je od krucijalne važnosti za vaše napredovanje i savladavanje nivoa jezika.

Za mnoge polaznike kursa, ponavljanje je izuzetno cenjeno, bilo da se radi o ponavljanju gramatičkih pravila, novih reči, zvukova ili fraza. Ova praksa je toliko ukorenjena u načinu na koji razmišljamo, da je teško i razmišljati o učenju stranog jezika bez ponavljanja kao suštinskog dela.

Zbog čega je ono važno otkriva vam škola stranih jezika Tower.

Dve vrste ponavljanja pri učenju stranog jezika

Može se reći da postoje različite vrste ponavljanja pri učenju stranih jezika.

Ponavljanje pri učenju stranih jezika

Na jednom kraju spektra imamo ono što se može opisati kao ponavljanje kako se uobičajeno shvata i praktikuje. Na drugom kraju postoji nešto što bismo mogli nazvati svesnim ponavljanjem.

Prva ’’vrsta’’ ponavljanja je ona u kojoj verujemo da će se samo i isključivo ovom akcijom naša sposobnost pamćenja poboljšati. Iako ponekad i ono čini posao i čini da naučimo ono što smo naumili, postoje dodatni elementi koji doprinose tome da učenici zaista savladaju strani jezi. Dakle, kada se ovi elementi spoje, dobija se takozvano svesno ponavaljanje.

Do razumevanja šta se podrazumeva pod svesnim ponavljanjem može se lakše doći kada shvatimo da je ključ učenja da budemo angažovani u onome šta radimo. Efikasno i brzo savladavanje jezika događa se upravo tada! Tada ste u potpunosti fokusirani na niz elemenata u okviru prakse ponavljanja, te obraćate pažnju na to:

  • Kako se određena reč kaže,
  • Koji zvučni elementi čine tu reč,
  • Kako izgovorena reč zvuči,
  • Kako izgovarate određenu reč u poređenju sa drugim ljudima,
  • Koje reči zvuče slično ili imaju slično značenje.

Dakle, svesno ponavljanje jeste jedini pravi put ka učenju jezika i ovladavanju njime.

Zašto je važno ponavljanje pri učenju stranih jezika?

Kako bismo vam približili odgovor na pitanje zašto je važno ponavljanje pri učenju stranih jezika, navešćemo nekoliko osnovnih razloga.

Pre svega, ponavljanje jezika pomaže da se vaše znanje konsoliduje i učvrsti, kao i da se slegne. Ponavljanje fraza koje se najčešće koriste, izraza i reči od suštinskog je značaja i za njihovo pamćenje. Kada dovoljno puta ponovite jednu reč, sasvim je sigurno da ćete je zauvek i zapamtiti. Značenje reči i smisao rečenica takođe se lakše i jednostavnije pamti uz ponavljanje.

Međutim, ovo nisu jedini razlozi zbog kojih je ponavljanje važno. Naime, ono nam daje priliku i dovoljno vremena da shvatimo kako jezik funkcioniše, koje posebnosti nosi sa sobom i sve njegove čari. Pruža priliku da se ’’zaljubite’’ u jezik koji ste počeli da proučavate i rešite se potencijalnih predrasuda koje su vam možda ranije nametnute.

Kada se sve uzme u obzir, ponavljanje pri učenju stranog jezika dovodi do većeg samopouzdanja, te i do ublažavanja straha od konverzacije. Kada se jednom usvoji znanje, neće postojati potreba za razmišljanjem da li se određena reč dobro upotrebila ili ne. Ona će se koristiti prirodno, podsvesno i organski.

Na kraju krajeva, ponavljanje dovodi do dugoročnog pamćenja i usvajanja znanja. Vežbanje i ponavljanje već naučenog pomaže da se znanje iz kratkoročne memorije prebaci u dugoročnu, na veoma jednostavan način.

Ponavljanje pri učenju stranih jezika

Stoga, učenje na času stranog jezika nije dovoljno kako bi se jezik naučio. Samostalno učenje i ponavljanje onoga što se na času radilo, mora se raditi i kod kuće. Ovo je naročito važno u najranijem, školskom uzrastu. Ponavljanje dovodi do poboljšanja pamćenja, ali i potpomaže stvaranju kontinuiteta u učenju stranog jezika.

Škola Tower nudi vam najveći izbor kurseva stranih jezika, kao što su engleski i nemački, za sve generacije, od onih najmlađih, do najstarijih. Za više dodatnih informacija, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju!

Comments are closed.