Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Najčešći problemi prilikom učenja stranog jezika

Najčešći problemi prilikom učenja stranog jezika

Najčešći problemi prilikom učenja stranog jezika često odvraćaju ljude od savladavanja određenog jezika u potpunosti.

Kada odlučite da naučite strani jezik, kao što je engleski ili nemački, na tom putu možete naići na mnogo različitih prepreka. Naročito ako se na ovaj korak odlučite, a da niste potpuno sigurni u svoju odluku.

Pre nego što i rešite da upišete kurs stranog jezika u određenoj školi, dobro razmislite o tome šta želite. Ukoliko je vaš cilj da naučite osnove stranog jezika, opšti kurs je najbolje rešenje za vas.

Ukoliko želite da poboljšate svoje govorne sposobnosti, onda je konverzacijski kurs kao stvoren za vaše potrebe. Sa druge strane, ako je vaš cilj rad u inostranstvu, u svojoj struci, odaberite neki od specijalizovanih kurseva.

Ipak, na bilo kom kursu mogu se pojaviti određeni problemi prilikom učenja. Koji su najčešći problemi prilikom učenja stranog jezika otkrivamo vam u narednim redovima.

Najčešći problemi prilikom učenja stranog jezika mogu biti uzrokovani strahom od komunikacije

Strah od komuniciranja na stranom jeziku jedan je od najčešćih problema sa kojima se susreće veliki broj ljudi.

Ovaj strah može uticati na učenje stranog jezika do te mere da osoba odustaje od kursa i od savladavanja gradiva.

Problem sa strahom od komuniciranja na stranom jeziku može se dogoditi osobama svih uzrasta, od najmlađih polaznika kursa do najstarijih.

Najčešći problemi prilikom učenja stranog jezika

Ovaj problem se može savladati na jednostavan način – aktivnim učestvovanjem u grupnim diskusijama, uz potporu predavača. Vaši predavači na bilo kom kursu u Tower školi biće vaši najbolji motivatori za savladavanje straha od konverzacije na stranom jeziku.

Strah od pogrešno izgovorenih reči prilikom formalne ili neformalne diskusije može biti okidač za javljanje straha od konverzacije. Tada je veoma važno zapamtiti da se ’’niko nije naučen rodio’’ i da su greške prirodna pojava. Na kraju krajeva, na sopstvenim greškama se najbolje uči!

Teško vam je da zapamtite nove reči ili zaboravljate one koje ste ranije znali

Nije retkost da se polaznici određenog kursa žale da imaju poteškoća da zapamte nove reči ili da zaboravljaju ’’stare’’.

Potpuno je normalna pojava da je nove reči teško zapamtiti ukoliko se sa njima susrećete na svakodnevnom nivou. Odnosno, što je više novih reči koje je potrebno naučiti, veća je i verovatnoća da ih nećete sve zapamtiti. U tom slučaju, mnoge osobe pribegavaju učenju napamet. Iako je ponekad delotvorno, to svakako nije najbolja metoda.

U ovakvim situacijama neophodno je čitati što više tekstova na stranom jeziku, slušati što više pesama ili gledati što više emisija, filmova ili serija na datom jeziku. Na taj način, čestim korišćenjem jezika kojeg proučavate, stvara se više prilika da zapamtite nove reči, na prirodan način.

Nemogućnost razumevanja izvornih govornika i kulture stranog jezika

Svakako jedan od najčešćih problema sa kojim se možete susresti tokom učenja stranog jezika jeste nemogućnost razumevanja izvornih govornika.

Osobe koje uče strani jezik prvi put često nisu imale prilika da se susretnu sa izvornim govornicima i sa kulturom naroda čiji jezik proučavaju. Kulturološke razlike često uzrokuju probleme prilikom razumevanja gradiva.

Tada je najbolje rešenje doslednost. Budite dosledni u pokušavanju razumevanja kulture zemlje koja je maternja izvornim govornicima. Na taj način, lakše ćete i njih razumeti dok pričaju.

Kao što smo ranije i naglasili, učenje stranog jezika se ne završava na časovima u školi. Naprotiv, za lakše savladavanje svih problema prilikom učenja, neophodno je i ponavljanje kod kuće. Još jedna opcija jeste slušanje emisija na stranom jeziku preko interneta, kao i razgovor za izvornim govornicima preko određenih društvenih mreža.

Najčešći problemi prilikom učenja stranog jezika

Jedino konstantnim ’’učenjem’’ u ovom smislu stiče se doslednost i omogućeno je razumevanje kulture naroda i pravilan izgovor reči. Naravno, stiče se i samopouzdanje neophodno za komunikaciju sa drugim osobama na tom stranom jeziku.

Na kraju, važno je da ne zaboravite da su greške normalne u procesu učenja stranog jezika. Ne dozvolite da vas one ometaju na putu ka savladavanju i perfektnom govoru na stranom jeziku!

Comments are closed.