Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Metode za pamćenje novih reči u stranom jeziku

Metode za pamćenje novih reči u stranom jeziku

Metode za pamćenje novih reči u stranom jeziku pomažu vam da bolje i brže savladate prepreke u učenju.

Učenje stranog jezika, kao što je engleski, sa sobom donosi mnogo prednosti i otvara razne mogućnosti za napredovanje u životu. Bilo da se radi o poslovnom ili akademskom napretku ili jednostavnom preseljenju u drugu državu, strani jezik uvek donosi koristi. Međutim, greške koje pravimo na tom putu mogu nam otežati učenje i učiniti ga daleko težim i komplikovanijim.

Jedan od najčešćih problema kada je učenje stranih jezika u pitanju jeste pamćenje novih reči, koje su nam do tada bile potpuno nepoznate. Pokušavati zapamtiti veliki broj novih stranih reči odjednom je besmisleno i praktično nemoguće. Isto tako, polaznici kurseva često prave još jednu grešku – koriste se samo i isključivo udžebnikom, kao osnovnim materijalom za učenje. Samim tim, otežavaju sebi proces učenja i pamćenja reči. Zašto je tako i koje su metode za pamćenje novih reči u stranom jeziku otkriva vam škola Tower.

Ne žurite!

Ako ste ikada učili bilo koji strani jezik, onda znate da se radi o dugotrajnom procesu, koji zahteva mnogo volje, koncentracije i vremena. Nijedan jezik, pa tako ni maternji, ne može se naučiti za svega nekoliko meseci. Kako biste ga u potpunosti savladali, neophodno je posvetiti mu se na pravi način, a to zahteva i mnogo više vremena.

Ostavite sebi dovoljno vremena za učenje novih reči. Ne pokušavajte da zapamtite mnogo reči odjednom, već svakoj posvetite dovoljno pažnje. I zapamtite – ponavljanje je majka znanja! Kako biste naučili i zapamtili nove reči, izraze i fraze, morate ih ponavljati iznova i iznova. Izgovarajte reči naglas, kako biste čuli kako zvuče. Takođe, možete ih i zapisivati, kao i njihovo značenje, kako biste ih se kasnije lakše prisetili.

Metode za pamćenje novih reči u stranom jeziku

Dakle, metode za pamćenje novih reči u stranom jeziku podrazumevaju i njihovo postepeno usvajanje i memorisanje.

Vizuelne metode za pamćenje novih reči u stranom jeziku

Ukoliko ste primetili da najbolje i najlakše pamtite uz vizuelne ’’pomoćnike’’, kao što su fleš kartice ili čitanje, nije loša ideja iskoristiti ovu veštinu.

Iako se učenje sa fleš kartica preporučuje pre svega deci, to ne znači da ih ne mogu koristiti i odrasle osobe, koje su vizuelni tipovi. Bilo da se radi o običnim, kartonskim karticama ili digitalnom obliku, one vam mogu biti od naročite koristi pri pamćenju novih reči.

Osim fleš kartica, vizuelni tipovi osoba često imaju razne benefite od čitanja raznih materijala – novina, online magazina, romana, stripova. Kada naiđete na novu reč, koja vam nije najjasnija, pokušajte da je razumete u kontekstu rečenice u kojoj se nalazi. Kada i to ne pođe za rukom, potražite je na internetu ili u rečniku i zapišite sa strane, kako biste kasnije mogli da se podsetite.

Učite i fraze, ne samo pojedinačne reči

U svakom stranom jeziku mogu se videti i određene fraze, sintagme i idiomi koji ga čine posebnim. Stoga, nije dovoljno učiti samo pojedinačne reči, već i karakteristične fraze u kojima se date reči koriste.

Metode za pamćenje novih reči u stranom jeziku

Aktivno upotrebljavanje fraza može vam pomoći da zapamtite reči od kojih su one i sastavljene. Samim tim, tečno pričanje stranog jezika može se postići na organski, prirodan način.

Važno je znati da je učenje stranog jezika proces koji traje. Stoga, ne posustajte kada naiđete na prve probleme, već ih pokušajte savladati na kreativan način. Pamćenje novih reči je samo jedan od problema sa kojima se susresti, a ukoliko koristite metode koje vam nudi škola stranih jezika Tower, lakše ćete ga prebroditi.

Naša škola stranih jezika svojim polaznicima pruža mogućnost upisivanja raznih kurseva engleskog i nemačkog jezika – od kursa za najmlađe, do specijalizovanih kurseva za medicinare. Pozovite nas!

 

Comments are closed.