Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Kako savladati gramatiku stranog jezika?

Kako savladati gramatiku stranog jezika

Kako savladati gramatiku stranog jezika? Da li ste sebi ikada postavili ovo pitanje? Ako jeste, ne brinite. Niste sami. Većina ljudi koja tek počinje sa učenjem stranog jezika postaviće sebi ovo pitanje. Gramatika bilo kog stranog jezika može predstavljati problem, a to je naročito slučaj sa jezicima sa kojima se do sada niste susreli.

Možda ste prelistavali strane udžbenike, možda ste čak i radili nekoliko složenih gramatičkih vežbi… i sasvim je sigurno da ste se osećali toliko preplavljenim da ste poželeli da bacite knjigu kroz prozor. Zvuči poznato? Međutim, strah koji ste osećali od učenja gramatičkih pravila zaista nije opravdan. U narednim redovima objasnićemo vam kako se pravilno uči gramatika i zbog čega ne bi trebalo da odustajete čak i onda kada mislite da postaje preteško.

Kako savladati gramatiku stranog jezika – Kombinujte teoriju i praksu

Sve što naučite u teoriji, morate primeniti u praksi. Ovo je tačno za većinu stvari koje radite, pa tako i za učenje gramatike stranog jezika. Na kraju krajeva, postoji i razlog za to.

Razlog za to je, svakako, činjenica da zapravo učimo radeći. Nije dovoljno naučiti samo teoriju, već je neophodno primeniti gramatička pravila u praksi, tokom razgovora sa ljudima na datom stranom jeziku. Činjenica je da se mnoge stvari nauče pravilno tek kada se primene, ne samo dok se ’’čitaju’’.

Naravno, neophodno je naučiti gramatička pravila, a zatim ih ’’ponavljati’’ sastavljajući rečenice i koristeći se najpoznatijim frazama, jer na taj način zapravo spajate teoriju i praksu. Stvari koje naučimo iz iskustva, složićete se, beskrajno su moćnije od učenja isključivo sa stranica knjige.

Čuvena izreka da je ponavljanje majka znanja nije nastala bez razloga. Prema tome, iskoristite ono što naučite na kursu stranog jezika i započnite razgovor ili snimajte sebe dok pravilno gradite određenu rečenicu.

Zašto je važno učiti gramatiku stranog jezika koji proučavate?

Zapanjujućih 95% svih značenja (prema određenim procenama) u jeziku prenose same reči. To znači da gramatika spada u preostalih 5 odsto. Ovo je, naravno, preveliko pojednostavljenje, ali u suštini pokazuje da gramatika možda i nije najvažniji deo učenja jezika. Ovo često predstavlja šok za ljude, s obzirom da su mnogi proveli godine u srednjoj školi radeći isključivo gramatičke vežbe.

Kako savladati gramatiku stranog jezika

Gramatika jeste važna, ali ne toliko kao same reči, kada su potpuni početnici u učenju stranog jezika u pitanju. Kada tek počinjete sa učenjem stranog jezika ne bi trebalo da se fokusirate isključivo na gramatiku. Međutim, veoma brzo će doći vreme kada više nećete moći da je izbegavate.

Pristup učenju jezika koji uključuje usvajanje novih reči i potpunih fraza može vam pomoći da dostignete viši nivo u stranom jeziku. Međutim, fleksibilnost u izražavanju i izgovaranje rečenica sa više nijansi i tačnosti nije moguće bez ’’gramatičke obuke’’.

Kada je pravo vreme za učenje gramatike stranog jezika?

Verovali ili ne, najbolje vreme za učenje određenog gramatičkog pravila nije onog momenta kada se ono pojavi u vašem udžbeniku. Najkorisnije vreme može biti ono kada se nađete u situaciji da vam zaista zatreba. Recimo, nalazite se u kafiću i pokušavate da naručite nešto koristeći frazu koju ste naučili. Ali, nešto nije bilo u redu i radnik u kafiću vas nije razumeo ili poruka nije zvučala onako kako ste zamislili. Najverovatniji razlog zašto je to što vam je nedostajao koristan deo gramatike – mali obrt koji bi savršeno jasno izrazio ono što ste želeli da kažete. Upravo tada je savršeno vreme da naučite deo koji osećate da vam ne ide najbolje.

Kako savladati gramatiku stranog jezika na pravi način?

Kada dođe vreme za učenje gramatike stranog jezika, biće vam neophodan adekvatan udžbenik. Ukoliko se odlučite za kurs stranog jezika, škola će vam obezbediti i adekvatne materijale kako biste uspešno pratili nastavu.

Međutim, i pored samog kursa, neophodno je i samostalno učenje, kao i ponavljanje naučenog gradiva kod kuće.

Kada naiđete na nešto što vam nije jasno, potražite objašnjenje u svom udžbeniku. Udžbenik čuvajte kao referentnu knjigu koju ćete koristiti kada god osetite potrebu za tim, odnosno kada negde ’’zapne’’.

Polaznici kurseva stranih jezika imaju i dodatnu opciju. Konsultovanje sa nastavnikom. Ovo je od presudnog značaja za vaše savladavanje gramatike i njeno brže i jednostavnije učenje.

Kako savladati gramatiku stranog jezika

Škola Tower nudi vam više različitih kurseva stranih jezika kao što su engleski i nemački. Za više informacija, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.

Comments are closed.