Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Kako da vežbam listening za ispit?

Kako da vežbam listening za ispit

Ukoliko se pripremate za predstojeći test iz engleskog jezika, možda vas interesuje i odgovor na pitanje: kako da vežbam listening za ispit?

Da li ste se ikada osećali kao da zaista dobro poznajete određeni strani jezik, ali se borite da razumete ono što izvorni govornici govore?

Mnogi početnici u učenju jezika imaju problem kada pokušavaju da razumeju izvorne govornike. Naročito kada se govori velikom brzinom. Ukoliko je to slučaj i sa vama, vreme je da vežbate listening veštine.

Razumevanje pri slušanju se često smatra veštinom koja je najizazovnija za početnike. Neretko se dešava da osobe koje se pripremaju za polaganje određenog međunarodnog ispita iz engleskog jezika potcene koliko im je vremena neophodno da se pripreme za listening deo.

Samim tim, škola Tower predstavlja vam nekoliko praktičnih saveta koje možete slediti kako biste poboljšali svoje veštine slušanja na stranom jeziku.

Doslednost slušanja na stranom jeziku

Kako biste se upoznali sa načinom na koji izvorni govornici pričaju određeni strani jezik, ključno je da ste mu svakodnevno izloženi.

Učenici često zanemaruju važnost govornog jezika, a akcenat stavljaju isključivo na pisanje i učenje gramatike. Ovakav pristup je, sasvim sigurno, pogrešan. Potrebno je da provedete onoliko vremena na slušanje koliko i na vežbanje ostalih veština, kao što su čitanje, pisanje ili govor.

Kako da vežbam listening za ispit

Jedan od najlakše dostupnih izvora za slušanje na stranom jeziku su platforme na mreži, kao što je YouTube. Podkasti su takođe dobar izbor, jer često uključuju i autentičan dijalog koristeći neformalne izraze. To je alat koji nudi govorni jezik sličan onome koji biste čuli u stvarnim situacijama.

Slušajte uz istovremeno čitanje titlova

Pokušajte da potražite video koji će vam držati pažnju ili jednostavno pogledajte film sa titlovima (prevodom).

Alternativno, možete pronaći i audio materijal sa odgovarajućim transkriptima. Na taj način, možete odmah potražiti reči ili fraze koje niste najbolje razumeli.

Audio knjige, takođe, predstavljaju jednu od boljih opcija. U idealnom slučaju, možete potražiti knjigu koja vam je poznata od ranije, tako da poznajete i njenu suštinu. Ovo će vam svakako olakšati i njeno razumevanje.

Kako da vežbam listening za ispit – Zapisujte ono što slušate

Osim jednostavnog slušanja, potrebno je da se zapitate i koliko razumete od onog što slušate.

Pronađite kratak audio zapis sa transkriptom i poslušajte ga nekoliko puta. Potrudite se da zapišete tačno ono što ste čuli. Nakon toga, uporedite zapisano sa stvarnim transkriptom i uočite greške koje ste napravili. Ova praksa vam pomaže da pratite reči i fraze koje ne razumete, te da ih lakše savladate.

Takođe, pomaže vam da identifikujete problematične oblasti i daje vam ideju na koju oblast bi trebalo preusmeriti pažnju.

Ne slušajte sve – Kvalitet je važniji od kvantiteta!

Još jedan važan savet jeste da pažljivo odaberete teme koje planirate da slušate. Ostanite unutar uskog spektra tema koje pokrivaju sličan vokabular. Kvalitet je uvek važniji od kvantiteta kada je u pitanju učenje.

Stoga, uverite se da ste razumeli sav sadržaj pre nego što pređete na drugu temu i drugu oblast. Kada god naiđete na reči koje ne razumete ili niste sigurni da ih razumete, pokušajte da slušate različite izvorne govornike koji ponavljaju istu reč. Različiti akcenti mogu da variraju u izgovoru reči, te se ovo smatra dobrom praksom upoznavanja sa različitim zvukovima.

Slušajući istu reč više puta, moći ćete da je identifikujete kada sledeći put naiđete na nju!

Razgovarajte sa izvornim govornicima

Razgovor sa izvornim govornicima ne pomaže samo u poboljšanju govornih veština. Ovakvi razgovori obično se odvijaju spontano, u nekontrolisanom kontekstu, te možete čuti stvari koje i ne očekujete da ćete čuti.

Kako da vežbam listening za ispit

Pisani jezik se ponekad zaista razlikuje od načina na koji ga ljudi govore. Ovo je prilika da razumete kako se jezik zapravo govori u određenim situacijama. Takođe, možda ćete naići i na mnogo sleng reči, te se ne plašite da tražite njihovo objašnjenje.

Gore navedeni saveti mogu biti od izuzetne koristi kada se pripremate za polaganje ispita iz stranog jezika, a naročito međunarodnih ispita kao što su IELTS, TOEFL ili CAMBRIDGE ENGLISH ispiti. Za više informacija o polaganju ovih ispita ili upisu na kurs stranog jezika, škola Tower stoji vam na raspolaganju.

Comments are closed.