Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Kada bi dete trebalo da počne da uči engleski jezik?

Kada bi dete trebalo da počne da uči engleski jezik

Ukoliko se pitate kada bi dete trebalo da počne da uči engleski jezik, niste sami. Većina roditelja će u jednom trenutku odrastanja deteta početi da se pita da li je upravo sada savršeno vreme za upis mališana na kurs engleskog ili nekog drugog stranog jezika.

Engleski jezik predstavlja jedan od najrasprostranjenijih jezika na svetu. Njime se služi više od 380 miliona izvornih govornika, a najčešće se uči i kao drugi jezik. S obzirom na njegovu širinu, ne čudi podatak da se roditelji odlučuju na to da dete prvo savlada upravo ovaj strani jezik, a ne neki drugi. Poznavanje engleskog jezika je u modernom dobu neophodnost, a ne luksuz. Prema tome, kada bi dete trebalo da počne da uči engleski jezik?

Postoje dva stanovišta. Dok određeni roditelji smatraju da je najbolje prepustiti detetu tu odluku i sačekati kasniji uzrast i godine puberteta, drugi nisu saglasni sa tim. Drugo stranovište ogleda se u tome da dete što ranije započne sa svesnim učenjem engleskog jezika, a najkasnije do sedme godine života. Naime, drugo stranovište podržavaju i profesori engleskog, ali i razni stručnjaci – psiholozi i lingvisti, pre svih ostalih.

Kada bi dete trebalo da počne da uči engleski jezik uz pomoć roditelja?

Idealno vreme za početak učenja stranog jezika jeste individualna stvar za svako dete. Ipak, postoje određeni periodi uzrastanja kada bi trebalo upoznati dete sa osnovnim zvukovima, frazama i rečima stranog jezika.

Kada bi dete trebalo da počne da uči engleski jezik

U zavisnosti od uzrasta deteta, roditelj, samostalno, može približiti engleski jezik svom detetu. Neki roditelji odlučuju se za uspavanke od samog starta. Puštanje tihih pesmica pred spavanje ili u pozadini, dok se dete igra, može imati pozitivnog efekta na kasnije, lakše usvajanje jezika od strane deteta. Gledanje crtanih filmova na engleskom takođe se preporučuje. Svakako, trebalo bi ograničiti vreme koje dete provede uz televiziju, mobilni telefon i druge uređaje. Na ovaj način, roditelj svesno izlaže svoje dete stranom jeziku od najranijeg uzrasta i usmerava ga na pravi put.

Zašto bi dete trebalo da uči engleski jezik od najranijeg uzrasta?

Sigurni smo da ste barem jednom čuli za misao ’’deca upijaju kao sunđeri’’. To, zaista, jeste tako. U tome je i svrha učenja (svesnog ili nesvesnog) stranog jezika u ranim godinama života.

Kada se radi o nenametljivom okruženju, prepunom bogatih i kreativnih sadržaja na ovom jeziku, dete će nesvesno početi da isti i usvaja. Na taj način, dete polako, ali sigurno, stiče ljubav i simpatije prema učenju stranog jezika.

Sa samostalnim učenjem pre četvrte godine života nikako ne bi trebalo preterivati ili primoravati dete, ukoliko ono nije spremno. Time se, veoma često, u kasnijem dobu, stvara averzija prema učenju.

Roditelji i sami mogu proceniti da li je njihovo dete spremno za upis na kurs stranog jezika ili nije. Ipak, stručnjaci smatraju da postoji savršeno vreme za polazak na kurs.

Kada bi trebalo upisati dete na kurs engleskog jezika?

Sa učenjem engleskog jezika u školi stranih jezika trebalo bi početi oko sedme ili osme godine života. Ukoliko vaše dete kasnije krene na kurs, više će truda biti neophodno da uloži u savladavanje materijala. To može biti problem u kasnijim godinama, a naročito u pubertetu.

Kada bi dete trebalo da počne da uči engleski jezik

U ranijim godinama, znanja se brže i lakše usvajaju, a dvojezičnost detetu može doneti brojne prednosti. Deca koja govore više jezika, veoma često imaju svestraniju percepciju sveta oko sebe, svesnija su razlika između kultura, komunikativnija su i imaju više mogućnosti za kasniji, akademski napredak. Prema tome, odluku o polasku na kurs ne bi trebalo prepustiti samo detetu. Roditelji moraju doneti konačnu odluku, prepoznajući spremnost svog deteta za učenje drugog jezika i pravi trenutak za ovakav poduhvat.

U školi Tower vaša deca mogu pohađati kurs engleskog jezika namenjen osnovcima. Isto tako, naša škola osnovcima nudi i mogućnost pripreme za Cambridge English, koja će im pomoći pri savladavanju ovog stranog jezika i otvoriti im nove šanse i prilike za napredovanje.

 

 

Comments are closed.