Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Gramatika engleskog jezika

Gramatika engleskog jezika

Gramatika engleskog jezika može zadavati najviše problema apsolutnim početnicima i najmlađim polaznicima kursa.

Kada god se upustite u avanturu učenja stranog jezika, bez obzira da li se radi o engleskom ili nekom drugom jeziku, prva prepreka na tom putu jeste – gramatika. Entuzijazam polaznika za učenjem stranog jezika često veoma naglo utihne kada se stigne do gramatike. Većina polaznika upravo gramatiku smatra najtežim delom učenja stranog jezika.

Ipak, da li je gramatika engleskog jezika zaista toliko teška i komplikovana ili problem leži u nečem drugom? Na osnovu višegodišnjeg iskustva, škola Tower vam predstavlja nekoliko saveta za lakše savladavanje gramatike stranog jezika koji proučavate.

Zašto je važna gramatika engleskog jezika?

Gramatika svakog jezika, pa tako i gramatika engleskog jezika, jeste srž svakog jezika. Ona je zapravo ’’urednik jezika’’ koji dodeljuje uloge rečima u rečenici i objašnjava im kako bi trebalo da ’’sarađuju’’. Da nema gramatike, značenje reči bi se itekako izgubilo, a one bi u rečenici bile neshvatljive. Dakle, bez gramatike, rečenice ne bi imale smisla i komunikacija bi bila veoma teška.

Gramatika engleskog jezika

Upravo iz tog razloga, gramatika je u engleskom jeziku veoma važna. Kako biste je lakše savladali, neophodno je da se dobro upoznate sa strukturom rečenice i svim gramatičkim pravilima. Naravno, ovo nije lak zadatak. Stoga, dobar nastavnik engleskog jezika je upravo onaj koji vam pomaže da lakše sagledate sva gramatička pravila i usvojite ih jednom i zauvek. On je vaš najveći motivator za ovakav poduhvat i čini sve u svojoj moći da ’’uprosti’’ gramatiku, tako da je čak i dete može razumeti bez problema.

Gramatika je osnova daljeg učenja stranog jezika. Bez uspešno savladanih gramatičkih pravila nema ni adekvatne komunikacije na stranom jeziku. Osobe koje imaju problem sa savladavanjem gramatike, najčešće imaju i strah od komuniciranja na stranom jeziku. Veoma je česta situacija da je pravi izvor straha od govora na engleskom jeziku zapravo nedovoljno poznavane građenja rečenice i strukture iste.

Učenje kroz primere je odličan put za savladavanje gramatike stranog jezika

Najbolji savet koji vam možemo dati jeste da gramtiku engleskog jezika učite kroz primere.

Gramatika ima za cilj da da odgovor na naizgled lako pitanje – ’’ko radi šta’’ u određenoj rečenici. Kako se ovo najlakše uči? Jednostavno – neprestanim vežbanjem i korišćenjem različitih primera.

Stoga, ukoliko ste se odlučili za pohađanje osnovnog ili opšteg kursa engleskog jezika u školi Tower, najviše pažnje biće posvećeno upravo savladavanju osnova gramatike. Pri tome, misli se na građenje rečenice i redosleda reči u njoj.

U engleskom jeziku, redosled reči je veoma važan. Za razliku od srpskog jezika, gde i kada se promeni redosled reči u rečenici, ona i dalje može imati smisla, u engleskom jeziku to i nije tako.

Naprimer, rečenica ’’The girl eats the pie’’ nikada ne može imati isto značenje kao i rečenica ’’The pie eats the girl’’. Ukoliko se držite pravila subjekat – predikat – objekat, male su šanse da ćete pogrešiti. Cilj svakog dobrog nastavnika biće da vam učenje ovih pravila olakša i ponovi onoliko puta koliko je neophodno kako biste ih zapamtili i primenili i sami.

Dakle, učenje na primerima (sličnim onome kojeg smo naveli iznad) je od presudne važnosti za učenje stranog jezika. U tome vam skakako mogu pomoći iskusni predavači, ali je važno da to činite i kod kuće, kada se čas završi.

Gramatika engleskog jezika – Kako objasniti gramatička pravila nižim uzrastima?

Kada je neophodno naučiti dete gramatičkim pravilima, najčešće se pribegava kreativnom učenju, takođe kroz primere.

Gramatika engleskog jezika

Jedan od najboljih načina za učenje stranog jezika kada su mališani u pitanju svakako su memorijske kartice (flash cards). Ove slikovne kartice imaju ulogu da pomognu mlađim uzrastima da pamte pravila naslikana na njima. Koristeći se povezivanjem slika i reči, mališani lakše pamte pojmove, slova ili gramatičke jedinice.

Za stariji uzrast mogu se koristiti i različite tabele, grafikoni ili sheme. Ovo možete napraviti i sami, a samim zapisivanjem gramatičkih pravila i primera lakše ćete isti i zapamtiti.

Učenje engleskog jezika je zabavnije u školi Tower

Ukoliko želite da naučite engleski jezik za dalje napredovanje u akademskom ili profesionalnom smislu, u školi Tower dostupni su vam različiti kursevi. Od kurseva engleskog jezika za osnovce, preko kurseva za tinejdžere do specijalizovanih kurseva za dobijanje međunarodnih sertifikata engleskog jezika. Na vama je da odaberete kurs koji najviše odgovara vašim ličnim potrebama.

Za više informacija o odabiru kursa engleskog jezika i proveri nivoa znanja na kojem se nalazite u svakom trenutku možete nas kontaktirati!

Comments are closed.