Pozovite nas pre same posete

Gandijeva 188/8, Novi Beograd

Savremeno opremljena učionica

Pozovite nas

+381 (069) 1163956

Tu smo za sva Vaša pitanja

 

Da li ste dovoljno spremni za polaganje ispita stranog jezika?

Da li ste dovoljno spremni za polaganje ispita

Da li ste dovoljno spremni za polaganje ispita stranog jezika? Kako da znate da li posedujete neophodno znanje da položite ispit?

Ukoliko se pripremate za polaganje IELTS, TOEFL ili nekog od Cambridge English ispita, možda i vas zanimaju odgovori na ova pitanja.

Greška koja se najčešće pravi jeste smatranje da je znanje koje trenutno posedujemo sasvim dovoljno za polaganje ovog tipa ispita. Naime, često smo uvereni da nam obimnija priprema za polaganje nije neophodna i da ćemo se na ispitu nekako ’’snaći’’. Malo sreće, malo humora i malo znanja – ovo svakako nije dobitna kombinacija za uspešne rezultate na ispitu čijem se sertifikatu radujemo. Naprotiv, krajnji rezultati, vodeći se ovakvom logikom, uglavnom nisu pozitivni. Za uspeh je uvek potreban trud i uložen napor.

Prema tome, potrebno je dobro se pripremiti i odabrati pravu školu stranih jezika, koja će vam u toj nameri pomoći. Kako znati da li ste dovoljno spremni za polaganje ispita i o čemu bi trebalo da povedete računa otkrivamo vam u narednim redovima.

Da li vam je jasna struktura ispita koji polažete?

Poznavanje strukture, odnosno forme testa koji polažete je od krucijalne važnosti za uspeh. Ako to nije slučaj, dobri rezultati će najverovatnije izostati.

Samim tim, potrebno je upoznati se sa onim što vas na ispitu čeka. Svaki ispit, bilo da se radi o FCE, CAE, CPE ili nekom drugom, zahteva od vas da poznajete pravila i način polaganja.

Da li ste dovoljno spremni za polaganje ispita

Recimo, FCE ispit, se sastoji od četiri dela. Tako vas na ovom ispitu čeka usmeni deo, čitanje, pisanje i razumevanje. Svaki od njih ima tačno određeno trajanje. Od vas će biti zahtevano da donosite zaključke na osnovu teksta koji ste pročitali, da poznajete gramatiku i imate veliki vokabular reči, da umete da pišete razne vrste tekstova i slično. U svakoj od faza ispita, ispitivači će proveravati vaše znanje i uveriti se da li je dovoljno dobro kako biste ostvarili neku od prolaznih ocena (A, B ili C).

Kao što imate prilike da vidite, potrebno je da poznajte samu strukturu teksta. Tako će vam biti jasno šta će se od vas tražiti, ali i kako biste mogli na vreme da se pripremite.

Da li ste dovoljno spremni za polaganje ispita – Gramatika i vokabular

Možda i najvažnija stavka pri polaganju ispita stranog jezika jeste provera širine vokabulara i znanje gramatike koje posedujete. Dakle, akcenat se mora staviti na vežbanje i proveravanje znanja iz ove dve oblasti.

S obzirom na to da mnogi zaziru od učenja gramatičkih pravila, ovo obično predstavlja prvu prepreku na putu ka pripremi za polaganje ispita. Međutim, ovaj strah se sasvim jednostavno može prevazići – ponavljanjem i vežbanjem. 

Širenje vokabulara reči postiže se učestvovanjem u diskusiji sa drugim polaznicima na kursu, čitanjem knjiga i časopisa na stranom jeziku, gledanjem filmova i slušanjem muzike. Naravno, u pomoć uvek možete pozvati rečnik, te potražiti reč koja vam nije poznata.

Kako se pripremiti za polaganje ispita stranog jezika?

Pre nego što se u potpunosti oslonite na prethodno stečeno znanje stranog jezika i krenete na polaganje, proverite svoje znanje. Preslišajte se. Samim ovim činom shvatićete da ste možda i zaboravili određene stvari i videti da li zaista posedujete dovoljno znanja.

Ukoliko to nije slučaj, škola Tower stoji vam na raspolaganju. Naša škola može vam pomoći da se pripremite za bilo koji međunarodni ispit engleskog jezika, bilo da se radi o IELTS, TOEFL i Cambridge English ispitu.

Da li ste dovoljno spremni za polaganje ispita

Za više informacija o kursevima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju!

 

 

Comments are closed.